Támogatóink


GE Hungary Kft.
  
Raiffeisen Bank Zrt.
  
E.ON
  
Oberbank
  
Netta Kft.
  
DDC
  
OWI
  
Printec BB
  
Varga és Ignácz
  
Elvitech
  
Villtek
  
Mila-Tex
  
MT Displays
  
Gyümölcskert
  
Precíz Cargo
  
Tridens
  
6x6 Trans Kft.
  
FABAK
  
Konzultax
  
Varga Szárnyas
  
Kanizsa Tempo Sped Kft.
  
Kodguru
  
West Hidraulik
  
Provital Bt.
  
NOVAMAG
  
Sponzor Tours
  
Du-So Line Kft.
  
Napfény Hotel Zalakaros
  
Grémáré
  
Metál Légtechnika
  
YNET Számítástechnika
  
Magyar Kézilabda Szövetség
  
Nagykanizsa város honlapja
  

2016-08-03

Új szabályok jönnek a kézilabdában

A kapusok helyett pályára lépő mezőnyjátékosokra, a sérült játékosokra, a passzív játékra és a kirívó szabálytalanságokra, illetve sportszerűtlenségekre vonatkozó új szabályokat léptetett életbe július elsejétől a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) határozata alapján az MKSZ.  A jelentősebb módosításokat mutatjuk most be.
 
1. Kapuscsere mezőnyjátékosra
 
Bármikor játszhat 7 mezőnyjátékos (kivéve ha a csapatból éppen kiállítottak), és nem kell kötelezően használni a megkülönböztető kapusmezt. Viszont nem is léphet be senki a hét játékos közül a kapuelőtérbe, hogy védjen. Amennyiben valaki mégis belép, hogy ellássa a kapus feladatait, abban az esetben büntető jár az ellenfélnek. 
 
2. Sérülés, ápolás
 
Amennyiben sérülés miatt meg kell szakítani a játékot, kizárólag a játékvezető adhat engedélyt arra, hogy a pályán ápolhatják-e a játékost. Ha engedély nélkül érkezik a segítség – orvos, gyúró, masszőr, stb. –, az szankciókat von maga után. Abban az esetben, ha a pályán ápolják a sérültet, az ápolást követően el kell hagynia neki a játékteret, és csapata következő három támadásánál nem léphet pályára. Kivételt képez ez alól, ha a kapust ápolják, mert például fejen találták a labdával. Ha a játékos a megengedettnél hamarabb lép pályára, az szabálytalan cserének minősül, és annak megfelelően kell büntetni. Nem kell elhagynia a pályát a játékosnak, ha a vele szemben szabálytalankodó ellenfél progresszív büntetésben (sárga lap, kiállítás vagy piros lap) részesül, és nem vonatkozik ez a szabály a labdával fejbelőtt kapusokra sem.
 
A kapusokat több új szabály is érinti
 
3. Passzív játék
 
A bíró passzív játékra figyelmeztető felemelt karjelzése után legfeljebb hat passzra van lehetősége a támadó csapatnak, hogy lövéssel fejezze be az akciót. A passzok számolása szabaddobás és blokkolt lövés után sem kezdődik elölről. A passzokat a játékvezetők számolják, és ez ténybéli döntésnek minősül, azaz nem szolgálhat óvási alapul, ha eltévesztik a számolást. A passzív játék egyéb szabályai nem változnak, azaz már a hatodik passz előtt el kell venni a labdát a támadó csapattól olyan szituációkban, amelyekben a jelenleg hatályos szabályok alapján passzív játék miatt a védők javára kell szabaddobást ítélni, az új változás csupán egy kiegészítő szigorítás.
 
4. Utolsó 1 perc helyett fél perc
 
A játék az utóbbi időkben még inkább felgyorsult és az erőviszonyok sok esetben kiegyenlítettebbé váltak, így az utolsó percre vonatkozó szigorúbb elbírálásokat a jövőben csak az utolsó fél percben alkalmazzák, valamint az esetleges hosszabbítások utolsó fél percében. A szándékos szabálytalanságért nem csak kizárás jár, a vétlen csapat büntetőt is dobhat.  Ebben az esetben úgy is lehet büntetőt ítélni, ha előtte nem állt fenn gólhelyzet. Csak azokban az esetekben kell hétméterest ítélni, amelyekben az eddigi szabályok alapján azonnali piros lapot kellett adni, és jelentést írni. Továbbra is jelentést kell írni azokról az utolsó fél percben elkövetett kirívóan durva vagy sportszerűtlen szabálytalanságokról, amelyek a mérkőzés bármely szakaszában ilyen módon volnának büntetendőek.
 
A jövőben kék lapot is alkalmazhatnak a játékvezetők
 
5. Kék lap
 
A játékvezetőknek a sárga, illetve a piros lap mellett egy harmadik színű kártya is rendelkezésükre áll majd a fegyelmezésre, valamint arra, hogy döntéseiket egyértelművé tegyék a nézők és a média számára. Amennyiben kék kártyát kap egy játékos, úgy róla írásbeli jelentést kell készíteniük a játékvezetőknek, az eset pedig a fegyelmi bizottság elé kerül. A kék kártyával történő kizárás előtt a piros lapot fel kell mutatniuk a játékvezetőknek. A kék lapnak tehát semmilyen külön szankciója nincs, csupán kiegészítő tájékoztatásként szolgál.
 
A szabályváltozásokat szemléltető videókat IDE kattintva lehet megtakinteni!
 
A 2016. július 1-jével életbe lépett új játékszabályok bevezetéséről a Magyar Kézilabda Szövetség Szakmai- és Versenybizottsága határozat formájában döntött.
 
A 2016/17. évi NBI, NBI/B, NBII felnőtt és NBI junior, ifjúsági bajnokságokban valamennyi szabályváltozás bevezetésre kerül, azzal, hogy csak az NBI-es felnőtt bajnokságokban kerül bevezetésre a hatályos Versenykiírás alapján a félidők közötti 15 perc időtartamú szünet.

Az NBI, NBI/B felnőtt valamint az NBI junior és ifjúsági mérkőzésekre szövetségi képviselőt és versenybírót is delegál az MKSZ Versenyalbizottsága.

Az NBI/B és NBII junior, Kiemelt és Nyílt serdülőbajnokságokban nem kerülnek bevezetésre a sérült játékosokra vonatkozó kitételek.

A megyei bajnokságokat rendező megyei szövetségek saját hatáskörükben dönthetik el az új játékszabályok bevezetésének lehetőségeit.


Vissza a hírekhez..

 

<<              >>

 H   K  Sze Cs   P  Szo  V 
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31