Támogatóink


GE Infrastructure Hungary Kft.
  
E.ON
  
Netta Kft.
  
Árkádsor Zrt.
  
Nagykanizsai Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt
  
Kanizsa Tempo Sped Kft.
  
Du-So Line Kft.
  
Sptc USA, LLC
  
E.M.E. Kft.
  
Primer 2000 Kft.
  
6x6 Trans Kft.
  
Ipari Elektronika Projekt Kft.
  
LNL Group Solution
  
Trafik Invest Bt.
  
Metál Légtechnika
  
YNET Számítástechnika
  
Magyar Kézilabda Szövetség
  
Nagykanizsa város honlapja
  

2016-08-07

Miért nem szoríthatunk magyar kézilabdázóinkért az olimpián?

A honi kézilabda-kedvelőknek keserű lehet a szájíze, hiszen nem szurkolhatunk magyar kézilabda válogatottnak a hétvégén elrajtolt olimpiai játékok alatt. Nézzük tehát, hogy miként is maradt le a részvételről női és férfi válogatottunk.

Egészen ezidáig, minden olimpián szerepelt legalább egy kézilabda-válogatottal Magyarország, most viszont egyik nemnek sem sikerült kivívnia a részvételt. Ez talán azért lehet meglepő, mert idén a Dunaújváros megnyerte az EHF-kupát, a Veszprém és a Győr BL-döntőt játszott, ahol hetesekkel maradt alul, de utóbbi a SEHA-ligát is megnyerte.
 
Többen persze úgy látják, hogy a magyar klubokat a külföldi klasszisok húzzák, ami viszont szorosan összefügg azzal, hogy sok válogatott játékos másodhegedűs szerepet tölt be a klubjában, így rendkívül nehezen tudnak megfelelelő teljesítményt nyújtani a nemzeti csapatban, ahol tőlük várják a csodát. 
 
Olimpia, magyar kézilabda nélkül... (24.p3k.hu)
 
1) Férfi válogatott:
 
Férfi válogatottunk esetében gyakori tendenciává vált, hogy minden második olimpián vesznek csak részt. Az 1988 óta megrendezett olimpiákból, mindössze négy tornán szerepeltek, ráadásul az 1988-as és 1992-es játékok óta nem szerepeltek kétszer egymás után a világeseményen.
 
A hivatalos célkitűzés egyértelműen a riói olimpiára való kijutás volt, a feladatnak pedig Mocsai Lajos vezetésével vágott neki az együttes. A csapat meglepően gyenge teljesítményt nyújtva maradt alul Szlovénia ellen a világbajnoki selejtezőn. A legszörnyűbb az egészben az volt, hogy három gólt kaptak az utolsó pillanatokban, miközben emberelőnyben játszhattak. Leginkább azért volt fájó a kudarc, mert a katari VB-ről viszonylag könnyen ki lehetett volna jutni az olimpiára, a szlovén vereség után viszont már csak egy bravúros EB-szereplésben lehetett reménykedni.
 
Ez azonban szintén nem sikerült valami jól. Mocsai helyét ekkor már Talant Dujsebajev vette át, aki játékosként olimpiát és világbajnokságot, míg edzőként három Bajnokok Ligáját nyert. Gyökeres változtatásokat próbált eszközölni a válogatottnál. Teljesen új stílusú kézilabdát követelt meg a fiúktól, ennek jegyében kilenc újoncot vitt magával az EB-re, akik előtte még soha nem játszottak világversenyen.
 
Azonban a csapat sajnos képtelen volt az edző elképzelései szerint tündökölni, és végül egy győzelemmel és öt vereséggel zárta a tornát. Meg kell jegyezni, az EB-n sokkal nehezebb dolga volt kivívnia a kvótát, az edző ezért értelemszerűen kockáztatott, ez azonban nem hozott sikert, így távoznia kellett a posztjáról (Lengyelországba került, ahol rögtön Bajnokok Ligáját nyert a Kielcével, mindezt úgy, hogy a döntőben a Veszprémet verték meg, aki egyébként a mérkőzés vége előtt 15 perccel még kilenc góllal nyerésre állt).
 
(nepszava.hu)
 
2) Női válogatott:
 
A férfiak távol maradásánál talán még fájdalmasabb a nőké. Ez még úgy is kijelenthető, hogy ők az előző, londoni játékokon sem vettek részt. A Németh András vezette magyar női válogatott azonban minden idők legrosszabb eredményét produkálva csak 11. lett a 2015-ös dániai világbajnokságon, és ezzel gyakorlatilag búcsút is inthetett az olimpiai szereplésnek. Németh András elismerte, fogalma sem volt róla, miért játszik egyszer jól, máskor meglepően gyengén a válogatott, és képtelen volt megtalálni a közös hangot a csapattal. 
 

A két legnagyobbra tartott magyar edző bukott meg a kvalifikációk során, ráadásul egy világsztár külföldi edzővel is sikerült leszerepelni. Dujsebajev csapatának esetében erősen úgy tűnt, hogy a magyar játékosok képzettsége sem felelt meg a mai modern kézilabda igényeinek. Az sem lehet véletlen, hogy a hazai bajnokságok klubjainál is szinte csak külföldiek dolgoznak.

A TAO-s forrásoknak és a magyar költségvetésnek köszönhetően ennyi pénzhez még sosem jutott a magyar kézilabda, mint az elmúlt években. A befolyt támogatások mellett, a legnagyobb magyar klubok költségvetését olyan nagy állami és nemzetközi cégek tartják az egekben, mint például a MOL, Pick, Audi, vagy az MVM, így a válogatottak aktuális szereplését a körülményekre semmiképp sem lehet fogni.


Vissza a hírekhez..

 

<<              >>

 H   K  Sze Cs   P  Szo  V 
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16
17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Események

2017-12-16
FU12: Nagykanizsai Izzó SE - BBSC Balatonboglár (10:00)
2017-12-16
FU12: Nagykanizsai Izzó SE - Georgikon DSE (12:00)
2017-12-16
LU11: Nagykanizsai Izzó SE - Csurgói NKC (10:00)
2017-12-16
LU11: Nagykanizsai Izzó SE - GÓNA SZKKE (12:00)