Támogatóink


GE Infrastructure Hungary Kft.
  
E.ON
  
Netta Kft.
  
Árkádsor Zrt.
  
Nagykanizsai Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt
  
Kanizsa Tempo Sped Kft.
  
Du-So Line Kft.
  
Sptc USA, LLC
  
E.M.E. Kft.
  
Primer 2000 Kft.
  
6x6 Trans Kft.
  
Ipari Elektronika Projekt Kft.
  
LNL Group Solution
  
Trafik Invest Bt.
  
Metál Légtechnika
  
YNET Számítástechnika
  
Magyar Kézilabda Szövetség
  
Nagykanizsa város honlapja
  

2017-02-28

A hibától nem félni kell, hanem barátkozni vele!

Sok esetben előfordul, hogy tanítványaink edzésen, de főleg mérkőzésen elveszítenek valamit, ami nélkül gyengének, tehetetlennek, érzik Magukat. Megijednek, félnek, összezavarodnak egy hibás döntésük miatt, vagy egyetlen rossz cselekedetük kapcsán. Határozatlanná, tanácstalanokká válnak, és ezt követően, hibát, hibára halmoznak. Ugye ismerős helyzetek ezek?

Hogyan tudjuk motiválni, visszafordítani játékosainkat a helyes útra? Lényeges tudni, hogy ez nem életkortól függ, ugyanis ez a probléma nemcsak gyerekek, hanem felnőtt sportolók körében is meglévő akadály, amit sok esetben nem tudunk megoldani, mert nem készültünk fel, egy ilyen párbeszédre.

(kolyokkezi.hu)

Mit mondjunk ilyen esetben nekik? A közvetlen hiba kijavítása, abban a pillanatban jóval nehezebb, hiszen a gyerek, vagy a játékos emészti magát, megijed vagy dühös magára. Nem leszidni és nem leordítani kell! Éppenséggel nyugtatni és a figyelmét a soron következő pillanatokra erőltessük. Azonban ha egy kissé elhúzódó, és visszatérő jelenségről van szó, az alábbi gondolatokat feltétlenül el kell mondani neki!

Minden lépésedet nem tudod kontrollálni! Éppen ezért, soha nem tudsz tökéletes lenni! Ezt azért kell tudnod, mert nem történik baj, ha hibázol! A titok nem a hibátlan játékban van, hanem a tudatos mozgások túlsúlyba helyezésén, az ösztönössel szemben. Ha képes leszel tudatosan irányítani cselekedeteidet, többségében jó döntéseket fogsz hozni az ellenfeleddel szemben. Ha győzni akarsz, előbb kell meghoznod a következő lépésedet, mint az ellenfeled! Vigyázz! Ez nem azt jelenti, hogy mindenáron az előzés legyen a szemed előtt! Mert ha csak a gyorsaságra összpontosítasz, könnyen hibába sodorhatod Magad! Tehát, nem a tetteket kell gyorsítani, hanem a FELISMERÉS TÉNYÉT! A fejnek meg kell előznie a karod, lábad, egyszóval a tested! A hibák nem azért jönnek felszínre, hogy félelemben tartson és visszafogjon minket! A hiba, egy szükséges nem jó dolog, de nélküle nem tudsz fejlődni. Szóval a hibától nem félni kell, hanem barátkozni vele!

(zalakezi.hu)

Még egy fontos dolog! Ha hibázol, és erre elég hamar rádöbbensz, ne éreztesd a külvilággal! Ne tegyél szívességet az ellenfeled számára azzal, hogy kiadod Magad! Pontosabban, ne kerülj zavarba, ne csóváld a fejed, és ne kezd el sajnálni Magad! Lépj túl rajta olyan gyorsan, amint csak tudsz! Ha kicsit fáradtabb vagy a pályán ne a védekezésben lazíts, hanem a támadások alatt! A védekezés fontos dolog, mert az ebben történő szerepvállalásod és hozzáállásod adja meg SZÁMODRA a kellő bizalmat, a helyes döntésekre a támadásaid során!

A csapaton belül nemcsak az edző tehet azért, hogy a bajba került játékosa ismét vissza, vagy eleve megtalálja a helyes utat. Egy csapat erejét az határozza meg, hogy a tagjai mennyire tisztelik egymást és milyen alázattal vannak egymás iránt, a közös cél elérése végett. Az összetartozás nemcsak abban nyilvánul meg, hogy egymás mellett játszanak, hanem főleg abban, hogy mennyire kommunikálnak, és tudnak egymással toleránsak, megértőek lenni. 

(Forrás: gyulazsiga.com; kolyokkezi.hu)


Vissza a hírekhez..

 

<<              >>

 H   K  Sze Cs   P  Szo  V 
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16
17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Események

2017-12-16
FU12: Nagykanizsai Izzó SE - BBSC Balatonboglár (10:00)
2017-12-16
FU12: Nagykanizsai Izzó SE - Georgikon DSE (12:00)
2017-12-16
LU11: Nagykanizsai Izzó SE - Csurgói NKC (10:00)
2017-12-16
LU11: Nagykanizsai Izzó SE - GÓNA SZKKE (12:00)