Támogatóink


GE Infrastructure Hungary Kft.
  
E.ON
  
Netta Kft.
  
Árkádsor Zrt.
  
Nagykanizsai Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt
  
Kanizsa Tempo Sped Kft.
  
Du-So Line Kft.
  
Sptc USA, LLC
  
E.M.E. Kft.
  
Primer 2000 Kft.
  
6x6 Trans Kft.
  
Ipari Elektronika Projekt Kft.
  
LNL Group Solution
  
Trafik Invest Bt.
  
Metál Légtechnika
  
YNET Számítástechnika
  
Magyar Kézilabda Szövetség
  
Nagykanizsa város honlapja
  

2017-03-02

Vigyázat, gyerekek!

Az utánpótlás-nevelés egységes, sok lépcsőből álló, hosszú folyamat, amelyben az edző nem sajátíthatja ki a céljai érdekeiben a gyerekeket – vallja Zsiga Gyula, a Magyar Kézilabda Szövetség szakmai igazgatója. A BEK-győztes tréner hisz abban, hogy az elkészülő egységes nevelési koncepció alapján idővel változhat az utánpótlásban túlzottan eredménycentrikus felfogás. És nemcsak a kézilabdában.
 
Manapság a legtöbb sportvezető, edző arról beszél, hogy fiatal korban még nem az eredmény a fontos. Mégis, járjunk akármilyen eseményen, tornán, ha nem is számolják az eredményt, kizárt, hogy a kis játékos, a szülő és a tréner ne tudná pontosan, mennyi az állás.
 
Zsiga Gyula azt vallja: az eredmény hajszolása nem mehet a képzés rovására. A szakember blogjának szinte minden második cikke arról szól, mennyire káros a gyerekekre nézve a túlzott eredménykényszer. A korábbi BEK-győztes tréner január óta a Magyar Kézilabda Szövetség szakmai igazgatója, így mostantól már a legmagasabb szinten is igyekszik változást elérni.
 
„Ha nem is az eredménykényszer a sikeres utánpótlás-nevelés legnagyobb gátja, kétségtelenül nagy problémát jelent – jegyzi meg a szakember. – Legyen gyerek vagy felnőtt, minden sportoló életében vannak külső és belső elvárások is, amelyeknek meg akar felelni. Nem szabad azonban megengedni, hogy a túlversenyeztetés a képzéstől vegye el az időt. A mérkőzés vagy a siker csupán eszköz lehet a sportoló, esetünkben a kézilabdázó nevelésében, nem pedig maga a cél. Bűn a gyerekekből mini felnőtteket csinálni, és az alapján meghatározni őket, hogy ha nyersz, jó vagy, ha nem, akkor meg gyenge.”
 
Aki járt már gyerekmeccsen, biztosan látott elrettentő jeleneteket, amikor az edzők – és szülők! – megengedhetetlen módon viselkednek a kicsikkel.

„Egyszerű dolgokra gondolok – magyarázza Zsiga. – Nem lehet olyat elvárni a gyerektől, amit nem tanítottak meg neki. Arra utasítják, hogy nézzen jobbra, s passzoljon balra, a gyerek pedig nemhogy végrehajtani nem tudja, meg sem érti a feladatot, mert szó sem volt arról az edzésen.”

Zsiga Gyula (gyulazsiga.com)

Zsiga elmondása szerint az elmúlt hónapokban jó néhány klubvezetővel beszélt, és a tőlük hallottak alapján nem tartja reálisnak számos nevelőedző azon védekezését, hogy elsősorban az eredmények alapján minősítik őket.

„Általánosságban kijelenthető, hogy az egyesületek irányítói nem várják el az utánpótlásedzőiktől, hogy a csapatukkal első három között végezzenek a korosztályos bajnokságban. Hogy mást ne mondjak: a legnevesebb hazai klubok egyike azért bontott szerződést a korábbi, ugyancsak neves, akkor már utánpótlástrénerként dolgozó játékosával, mert az nem értette meg, miért nem fontos az eredmény az utánpótlásban.”

A szakmai igazgató szerint 14 éves kor alatt semmi értelme a sikerek hajszolásának.

„A szememben az utánpótlás-nevelés igazi fokmérője az, hogy hány játékosból válik élvonalbeli, akár válogatott kézilabdázó. Persze sok edző nem látja összefüggéseiben, folyamatában a képzést, hanem arra az időszakra összpontosít, amikor a gyerekkel dolgozik, s azt akarja, hogy akkor érjen el mindent. Mindeközben elfelejti, hogy a fiatal nem az ő sikereinek az eszköze. Óriási a szakemberek felelőssége az utánpótlás-nevelésben.”

(utanpotlassport.hu)

S hogy miként lehet változtatni a helyzeten?

„Amióta a szövetség szakmai igazgatója vagyok, azt tartom a legfontosabb feladatomnak, hogy egységes koncepciót alakítsunk ki, amelynek szellemében az edzők dolgozhatnak. Az a célunk, hogy A- és B-licences, azaz EHF mesteredzői és szakedzői képzettségű trénerek végezzék a munkát az utánpótlásban. Fontos, hogy erkölcsileg és anyagilag is megbecsüljük őket.”

A kézilabdások nemcsak a felnőtt-trénereket, hanem a nevelőedzőket is hangsúlyosabban támogatnák.

„A tervek szerint a szövetség már a következő évadtól forrást különít el arra, hogy az élvonalban szereplő játékosok után a nevelőedzőiknek is pénzt juttasson. A nevelőegyesületeknek jelenleg is kell nevelési költségtérítést fizetni, de az nem elég jelentős összeg. Pedig óriási munkát végeznek azok az edzők, akik hat-nyolcéves kortól tizennégy éves korig foglalkoznak a kicsikkel. Ők szerettetik meg velük a kézilabdát, s adják át a gyerekeket a nagyobb egyesületeknek.”

A szakember optimista, és bízik abban, hogy idővel változik az eredményt hajszoló felfogás.

„Amikor évekkel ezelőtt hangoztatni kezdtem a gondolataimat, szinte a nulláról indultam. Az azóta eltelt időszakban érzékeltem némi változást, és bízom benne, hogy szakmai igazgatóként a megfelelő apparátussal és háttérrel érdemi fejlődés érhetek el. Tisztában vagyok azonban azzal, hogy miként maga az utánpótlás-nevelés is hosszú folyamat, a szemléletváltás sem egyik pillanatról a másikra következik be."

(utanpotlassport.hu; nso.hu)Vissza a hírekhez..

 

<<              >>

 H   K  Sze Cs   P  Szo  V 
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28
29
30 31          

Események

2017-10-28
LU13: BBSC Balatonboglár - Nagykanizsai Izzó SE (09:00)
2017-10-28
LU13: Nagykanizsai Izzó SE - PSN ZRT (15:00)
2017-10-29
Női Ifjúsági III. osztály: Hévízi SK - Nagykanizsai Izzó SE (16:00)